Medikal Masaj
“Medikal masaj “ genel anlamda hasta veya yorgun bir organın rehabilitasyonu, yani yeniden eski durumuna dönmesi için organizmanın yüzeyi üzerine uygulanan sistemli ve belirli mekanik enerji ile derinlerde anatomik ,fiyolojik, fonksiyonel etkiler meydana getiren bir yöntemdir. Yapılan uygulamalar fizyolojik , fizyopatolojik , anatomik ve terapötik kurallara bağlı kalınarak yapılır.
“Medikal Masaj” bütün hastalıklarda (masajın sakıncalı olduğu durumlar hariç) hastanın yaşam kalitesini artırmaya yönelik , kabiliyet kazandırma ve psikolojik destek amaçlı da uygulanmaktadır.
Genel olarak “Medikal Masaj” tüm dünya ülkelerinde doktor tarafından hastanın reçetesine yazılan bir tedavi yöntemidir.
Medikal Masajın Bilimsel Etkileri
Mekanik Etkileri
Kas ve İskelet Sistemine Etkisi
- Kan dolaşımını artırarak kasın daha fazla besin ve oksijen almasını sağlayarak kas yorgunluk ve ağrılaranı azaltır.
- Kas atrofilerini önler.
- Atrofik kasların toparlanmalarını sağlar.
- Kaslarda biriken toksit maddelerin lenfatik ve venöz dolaşıma katılmasını sağlar.
- Kasların kan dolaşımını artırarak laktik asidin kastan uzaklaştırılmasını sağlar.
- Kaslarda spazm ve krampları önler.
- Kemiğin beslenmesine yardımcı olur.
- Kireçlenmelerde etkilidir.
- Sinir Sistemine Etkileri
- Sedasyon etkisiyle gevşeme sağlar.
- Otonom sinir sistemi ve endokrin sistem üzerinde refleks etkileri vardır.
- Sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi vardır.
- Medikal Masajın Sakıncalı Olduğu Durumlar
- Masaj uygulamasının sakıncalı olduğu bazı durumlar bulunmaktadır.
Bunlar ;
Akut Yaralanmalar;
Akut kas yaralanmalarında uygulanan masaj kanamayı arttıracağı gibi aynı zamanda yaralanmış kas liflerinin zedelenmesine yol açabilir. İyileşmeyi geciktirmekle beraber kas içerisinde ağrılı sertlikler meydana getirecektir. Bu nedenle akut yaralanmaların ardından masaj ve sıcak uygulamalardan kaçınılmalıdır.
- Kas lif kopmaları ve tahripleri
- Tendon kopmaları ve tahripleri
- Kas fıtıkları
- Kemik kırık ve çıkıkları
- Açık yaralar
- Doku içi kanamalar
Bu gibi durumların akut dönemlerinde organizmanın vermiş olduğu enflamasyon denilen tepkiler meydana gelmektedir. Bu tepkiler , yani enflamasyonun üç devresi vardır. Akut devre genellikler ilk 72 saattir. Masaj uygulamaları ve sıcak uygulamalar yapılmaz, bunun tam aksine soğuk uygulamalar, dinlendirme ve bandajlama yapılır. Onarım devresinde masaj yapılabilir.
Damar Hastalıkları ;
Herhangi bir sebeple damar yapısının bozulduğu durumlarda masaj sakıncalıdır. Toplardamarlarda mevcut tromboz(pıhtı) bulunması gibi durumlarda yapılan masaj kişinin hayatını tehlikeye atabilir. Çeşitli damar hastalıkları mevcuttur.
Filebotromboz ;
İltihabı olmayan damar tıkanmasıdır. Pıhtı kopup dolaşım sistemi yolu ile kalbe veya beyne ulaşıp hayatı tehdit edebilir. Derin ven trombozları ödem, ağrı , ısı artışı , yüzeylerde belirginleşme olarak görülebildiği gibi bazen hiçbir belirtide vermeyebilir.
Tromboflebitis ;
Toplardamarlarda pıhtı ile birlikte iltihab da söz konusudur. Ağrı , kızarıklık ve ısı artışı görülür. Kesinlikle masaj yapılmamalıdır. Bir trombus (pıhtı) masaj yolu ile damar çeperinden kopabilir ve dolaşım vasıtası ile kalp ve beyin gibi organlara ulaşarak tıkanma sebebi ile felç yada ölüm gibi sonuçlara yol açabilir.
Varisler ;
Toplardamarlarda bulunan kapakçıların yetersiz çalışması ile damarlarda genişlemeyle görülen hastalıktır. Bazen hiçbir şikayet söz konusu olmaz iken bazen ağrı ve/veya ısı artışı gibi şikayetlere yol açar. Doktorun tavsiyesi olmadan masaj uygulanmamalıdır.
Enfeksiyon Hastalıklar ;
Mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklardır. Enfeksiyonların sebep olduğu patolojik değişiklikler sonucu deride döküntüler meydana gelebilir. Eritem , vezikül vs. gibi deri belirtilerinde masaj uygulamaları yapılmaz.
Deri Rahatsızlıkları ;
Delici , kesici cisimlerin meydana getirdiği yaralanmalar,yanıklar gibi fiziki sebeplerle meydana gelen cilt hastalıkları, mantar , böcek ısırmalarının sebep olduğu deri hastalıkları , dermatitler , çıban ,egzama gibi deri hastalıklarında masaj uygulamaları sakıncalıdır.
Apseler ;
Vücudun neresinde olursa olsun abse bulunması durumunda masaj uygulanmaz .
İltihaplı Romatizmalar;
Romatizmaların akut dönemlerinde , yani yangılı ve şiddetli ağrılı dönemlerinde masaj uygulamaları ve sıcak uygulamalar sakıncalıdır.
Hamilelik Süresi ve Dönemleri ;
Eller, ayaklar ve baş bölgelerine hafifçe masaj yapılabilir. Ancak bu bölgeler dışında kalan bölümlere masaj yapılması sakıncalıdır.
Kanser Hastalıkları ;
Metastaz riski sebebiyle masaj uygun değildir. Ancak psikolojik destek ve moral sağlamak amacıyla eller , ayaklar , yüz ve baş bölgelerine hafif masaj yapılabilir. Kanserin durumuna göre doktor tavsiyesi ile diğer bölgelere de uygulanabilir.